Metis är en utbildningsverksamhet som bygger på samverkan mellan Sveriges alla regioner och tillhandahåller kurser som riktar sig till ST-läkare inom basspecialiteterna psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, grenspecialiteten rättspsykiatri samt tilläggsspecialiteterna beroendemedicin och äldrepsykiatri.
Behöriga att söka Metis-kurser är ST-läkare i hela Sverige med en offentligt finansierad anställning i Sverige samt utbildningsläkare med s.k. ”särskilt förordnande från Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.”.
Syftet med Metis är att öka tillgängligheten på specialister i psykiatri genom att erbjuda kompetensutveckling för läkare inom psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, samt att kartlägga behov av kurser i olika delar av landet och skapa förutsättningar att genomföra dessa. Målet med en sammanhållen specialistutbildning är att få en jämlik vård över hela Sverige.
Metis-kurserna utvecklas tillsammans med kliniker, forskare, ST-läkare och brukarrepresentanter i nära samarbete med SFBUP (Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri), SPF (Svenska Psykiatriska Föreningen) och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa). Detta säkerställer att kurserna baseras på evidens, klinisk relevans, etik och en patientcentrerad vård.
Pedagogisk modell
Metis-formatet använder sig av modern interaktiv pedagogik. En del av detta är kombinationen av olika inlärningsmetoder. Flera pedagogiska metoder ger möjlighet att effektivisera inlärning under de tre faserna.
Uppdaterat 2024-02-26
Centrum för psykiatriforskning
METIS
Norra Stationsgatan 69, plan 7
113 64 Stockholm
Centrum för psykiatriforskning
Norra Stationsgatan 69, plan 7
113 64 Stockholm